www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

The seven games av Pat Perelli

Hejhej! Nu har jag tagit mig tid och skrivit ihop lite fakta om hur jag tränar - the seven games av Pat Perelli.

Den här leken går ut på att få din häst känna sig trygg i din närvaro. Allting du gör ska vara på vänskapsnivå och om du gör allt i en lugn rytm får hästen det lättare att förstå och acceptera.

Det första man gör är att klappa hästen över hela kroppen. Varända lite vrå, från huvud till svans, men börja tex på halsen eller någon annanstans där du vet hästen känner sig trygg med att du klappen den. Avancera sedan nedåt/bakåt. När allt går bra kan du ta till redskap. För att lära hästen att inte vara rädd för saker i dess omgivning är ett stort plus i all hantering. Hur reagerar den på spöt? En plastpåse? Kan du svepa in hästen i en pressening? Lös?

Det är bara fantasin som sätter stopp!


Den här leken brukar jag kalla ''flytta för tryck''. Den lär hästen följa en känsla i dess sex riktningar: framåt, bakåt, uppåt, nedåt, höger, vänster.

Börja med att lägga handen mellan öronen och ha ett lätt tryck i tumme-pekfinger. Målet är att få hästen att ta ned huvudet. Deras första reaktion kommer bli att flänga upp huvudet, för det skulle de gjort om ett rovdjur attakerat dem, så ha tålamod. Vi lär hästen ett språk som de från börjar inte begriper. Åter till övningen. När hästen visar det lilla minsta på att den tar ner huvudet släpper du ALLT tryck och berömmer med godis och/eller klining.
Kan du backa din häst med fingret mot nosen? Leda hästen i svansen?


Denna leken påminner väldigt mycket om lek nummer 2. Men målet med denna är att kunna flytta din häst utan att röra vid den. Man ska kunna be hästen att flytta bak och framdelen del åt höger, vänster och backa.

Börja med att stå framför hästen och medd hjälp av tanken och ögonen försöka flytta hästen bakåt. Det går aldrig i början utan man får succesivt börja röra repet fram och tillbaka i en lugn takt. När hästen gör den minsta viktflyttning från framdelen till bakdelen stannar du repet och slappnar av och BERÖMMER! Målet är att kunna flytta hästen bara genom att du sträcker på dig, otroligt men det går om man bara vill!

Detta är en avancering äv föregående lek. Efter att du har backat hästen ska du också kalla den till dig. När du svingat repet (eller bara genom tankekraft flyttat din häst bort från dig) ska den stanna, och stå kvar där. Sen tar du repet och låter den löpa genom dina händer. Precis som att du drar i det fast du gör inte det...hehe. Svårt att förklara. Om hästen fortfarande står kvar dra lite försiktigt i repet. Så fort hästen visar tecken på att den går framåt så blir det en eftergift av sig själft. Repet kommer slaka och hästen får sin belöming. Om hästen mot din vilja skulle backa så, backa efter och få stann på den. Och börja sedan om med att låta linan löpa genom händerna.

Detta är själva ''longeringen'', men vi gör den lite roligare! Att lita på sin häst är a och o i detta träningssättet. Här kan du träna att stå stilla och låta hästen gå/trava/galoppera runt dig. När jag gör denna och Ivory kommer bakom min rygg går hon ofta in till mig i mitten och fram till mitt huvud precis som ''hallå, här är jag?!'' Men träning ger färdighet! Du kan även göra växlingarna lite roligare som att gå från skritt till galopp, halt till trav och tvärtom. Det är i denna leken som jag springer runnt massa när jag longerar. Tror det är mycket roligare för hästen att leka av sig på det sättet än att vi människor står och surar i mitten av cikeln.

Nu börjar det bli svårare för nu kombinerar vi ''piggsvinsleken'' med ''flytta dig-leken''. Vare sig man rider engelskt eller western så kan ''side-pass'' vare en bra koncentrationsövning för både dig och hästen. Nu ska vi få hästen att flytta sig helt rakt i sidled. (Det kan vara lättare att börja vid ett staket.) Börja med att få hästen flytta framdel-bakdel-framdel osv osv, så det blir som sick-sack. Sedan bygger du på och får hästen ta högerbenen samtidigt. Beröm hästen för minsta lilla, ni har hela livet på er att träna så det blir perfekt (om det nu är målet) så det behöver inte funka direkt.
Alla hästar är klaustrofobiska djur vilket menas med att de är flycktdjur. Det ger oss vissa svårigheter i samband med lastningen exempelvis, då vi måste be dom gå in i ett trångt och mörkt utrymme.

Här tar vi hjälp av cirkel-leken.
Flytta dig närmre och närmre ett staket så hästen måste springa mellan dig och staketet. En häst kan röra sig i sex riktiningar: framåt, bakåt, åt vänster, åt höger, uppåt och nedåt, använd dig av dom alla! Höj upp hindet och häng ett lakan över. Vågar hästen gå UNDER?  Bred ut lakanet på marken, vågar hästen gå ÖVER det?  Men börja i små grader. Och öka när vi känner er säkra. När ni behärskar denna leken kommer du kunna stå bredvid transporten och peka in, och din häst springer på! (det kan min >.<)

LYCKA TILL! ♥
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!