www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Bara gör det!

Under min vistelse i Brighton har det trillat in lite frågor om vad man ska tänka på innan man åker och pluggar, samt kostnader osv. Jag tänkte skriva ihop ett inlägg om hur jag gick tillväga. Dessa svar betyder alltså inte att det var det smartaste, billigaste och bästa alternativet, detta är hur jag gjorde. Nu kör vi!
 
Vad ska man tänka på innan man flyttar och sånna saker? Är sugen på att flytta utomlands eller litet tag.
Tjaaa du. Bra första fråga, haha. Det jag tänkte på mest var vart jag ville, vart jag trodde jag skulle trivas mest. Jag hade bestämt mig för att åka och plugga i Bournemouth (En lite mindre studentstad längre västerut på den engelska sydkusten) Skolan där lades tyvärr ner innan jag hann flytta och valet föll då på Brighton, Oxford eller London. Du som läst min blogg eller känner mig vet att jag är helt frälst i London...Men skulle jag vilja bo där? Nej. Jag är född och uppvuxen på landet så att bo i storstad visste jag att jag inte skulle 'klara av'. Jag gillar lugnet. Sen älskar jag kusten så valet föll ganska lätt på Brighton. 
 
Sammanfattning: Att välja ställe först och sen se vad det finns för valmöjligheter att göra tror jag är bäst.
 
Vilket bolag åkte du med?
Jag åkte med ett företag som heter ESL. Kommer inte ihåg hur jag hittade dom men lite föll på att man kunde välja exakt hur många veckor man ville vara iväg och plugga. Via EF eller STS är det ofta ett minimum på 6 månader. Jag hade sedan innan läst lite om skolkedjan BSC (British Study Centre) vilket man kunde plugga på via ESL så allt passade väldigt bra. :-)
 
Hur mycket kostade det? 
22'500SEK betalade jag allt som allt för 5 veckor. Då ingick skolböcker, samt studentboende. Mat som jag lagat har jag fått köpa för egna pengar men skolan är CSN-berättigad så man kan söka CSN bidrag och/eller lån. Det fanns även möjlighet att välja homestay vilket betyder att du bor hemma hos en familj och då har du mat inkluderat.
 
Hur såg en vanlig skoldag ut?
Det berodde på om du valt till 'grammar' för dom låg på eftermiddagenarna och då slutar du halv fem. Jag hade bara valt 'general English' och 'speaking and listening' så min skoldag varade mellan 9:10 - 13:10 varje dag, måndag till fredag. Då var det två lektioner med General och en S & L. :-) 

Åkte du alldeles ensam? Skulle du rekommendera att resa själv då man inte är jättebra på engelska men vill bli bättre?
ABSOLUT!! Bara gör det! Du lär dig sååå mycket mer engelska av att bara vara i ett engelsktalande land. Jag tycker man ska åka själv. Jag tycker (och tror) att det är det bästa du någonsin kan 'utsätta' dig för. Åker du ihop med en kompis kommer ni hålla ihop och det är svårt att släppa taget och börja prata med andra. Åker du själv är du 'illa tvungen'. Du vill lära känna människor för att inte vara ensam och när du spenderar tid med dem inser du snart att engelskan bara finns där, utan att du tänker på den.
 
Jag ångrar inte en sekund att jag valde studentboende framför family homestay. De människorna jag har bott med har alla varit i min ålder och från olika delar av världen. Allt ifrån Japan och Frankrike till Brazilien,Schweiz och Portugal. I och med att alla är så olika har man alltid haft något att prata om när man lagar mat tillsammans tex. Jag har lärt mig lika mycket engelska i skolan som utanför. Olika behöver ju inte betyda något negativt!
 
Finns det fler obesvarade frågor så bara skriv, jag svarar gärna :-)
Kommentarer
Postat av: Anna Sofia

Bra svar! Håller med om att åka själv, tror man växer som människa och blir mer bekväm i sig själv :)

Svar: Ja verkligen! Man kanske inte alltid märker det själv men andra kommer göra det... :-)
Malin Bengtsson

2016-02-13 @ 17:14:13
URL: http://annasofiaphoto.blogg.se
Postat av: Linn

Hur ser en vanlig skoldag ut?
Både bra frågor och svar! :)

Svar: Tack! Jag har uppdaterat inlägget med din fråga och ett svar :-)
Malin Bengtsson

2016-02-14 @ 11:44:33
Postat av: Bella

Valde du Adult eller Junior?

Svar: adult :-)
Malin Bengtsson

2016-02-14 @ 12:09:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!